A vízivás fontossága

avagy tényleg hatásos (eddig) a motivációs kulacs...

Olvastam nemrégen egy cikket, ami már megint abban erősített meg, hogy marhára nem iszok eleget. 

"Módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára. Napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, hogy a napi átlag 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát."

Ami másnak könnyen megy, az nekem elborzasztó. Két és fél liter??? Annyit nem bírok...

Aztán eszembe jutott az is, hogy sokszor fáj a fejem, és ennek akár oka lehet a kevés folyadékfogyasztás is.

Többször próbáltam már különféleképp, pl. mobil app segítségével, hogy igyak eleget, de nem ment.

Aztán a múlt héten beruháztam egy motivációs kulacsra. Hátha... 

 

Reggel teletöltöm vízzel (rakok bele lime-ot, citromot vagy grapefruit-ot, kacérkodok a gyömbérrel is, de azt nem annyira szeretem) és mivel be van kalibrálva, hogy óránként mennyit kell inni, így könnyen tudom követni a dolgot.

Meg kell még tanulnom, hogy nem akkor kell inni, ha szomjas vagyok, hanem folyamatosan. Így délelőtt el is fogy a reggel betöltött vízmennyiség. Aztán délbe ismét megtöltöm és estig szintén be van kalibrálva. 

Eddig jól megy a dolog.

Az első nap volt kicsit nehézkes. Gyakran kellett mennem mosdóba, de sikerült fél 5-re meginni az egész napra előírt mennyiségű vizet.

Második nap, már a napi adag másfélszeresét ittam meg, most meg már ott tartok, hogy nem is értem, miért okozott ez eddig nekem nehézséget?

Azért nagyon remélem, hogy ez nem csak a kezdeti lendület, hanem ezután már így marad. 

És azért is gondolom, hogy jól csinálom, mert a kolléganőm is rendelt magának ilyen kulacsot. mert úgy látja, tényleg hatékony, hiszen mióta megvan, azóta iszok rendesen.

A másik dolog, amibe viszont semmi tudatosság nincs, egyszerűen csak megkóstoltam és ízlik, az most a saláta.

Semmi fogyókúra vagy ilyesmi, hiszen a múltkor is simán ettem sütit, amikor a "csajokkal" beültünk pletyizni. És mindent eszek otthon is, amit főzünk, de ez valahogy most bekattant nálam. Délbe ha tehetem valamilyen salátát eszek.

Nem is tudom, hogy jött ez nekem. Ha régebben azt hallottam, hogy valaki salátát eszik, azt gondoltam, hogy jaj szegény... azzal nem lehet jól lakni...

Aztán valahogy elkeveredtem ebédidőbe egy salátabárba. És nem is tudtam választani, hogy mit vegyek.

Annyira guszta volt pl. a tonhalas olivabogyós sali, vagy a lazacos meg a sajtsaláta dióval. 

Először egy cukkinis-mozzarellást vettem magvakkal.

Nagyon ízlett és jól is laktam vele. Másnap meg már alig vártam, hogy megint valamelyik salátán megakadjon a szemem. Akkor egy grillezett csirkemelleset vettem.

A következő lépés az volt, hogy otthonra is beszereztem mindenfélét, amiből salátát lehet csinálni (zöldségek, saláták, salátamagvak, feta sajt, olivabogyó, stb.) És vettem egy elektromos zöldség és gyümölcsdarálót is, amivel a különféle zöldségeket lehet aprítani egy pillanat alatt. 

 

De a legjobb vétel talán a gránátalma szósz volt, aminek imádom a édeskés, fanyarkás ízét. Ezzel ízesítem a salátáimat amit otthon csinálok meg persze olivával.

Nem tudom meddig tart ez a mánia, de most kifejezetten úgy érzem, hogy erre van szüksége a szerveztemnek. Persze nem magába eszem a salátát, hanem pl. ma zöldfűszer ízesítésű csirkemellet sütöttem és daraboltam rá, de van amikor csak főtt tojást szeletelek rá, vagy sajtokat vagy éppen amit otthon találok.

De nem csak salátán élek, minden eszek. Tegnap pl. a férjem borjúpörköltet főzőtt, és azt is ettem. Szóval tényleg semmi fogyókúra vagy étkezi reform. Egyszerűen csak azt érzem, hogy már vagyok olyan öreg, hogy azt egyek amit a szervezetem kíván. Most ezt kívánja. De ha legközelebb is a Vincentbe megyünk a lányokkal, akkor már most tudom, hogy milyen sütit fogok enni (lime-os sajttortát), mert azt fogja kívánni a szervezetem :) 

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én