MEA CULPA

avagy Béláim túltoltam...

Béláim az Úrban! Nem túl régen írtam egy bejegyzést. 

Gyermekjólétbe dolgoztam és maradtam is - így kezdődött az említett poszt.

Aztán arról írtam, hogy én mennyire nem szeretnék esetmenedzser lenni és itt jön amiért most hamut szórok a fejemre...

Azt írtam, hogy az említett posztra van elég jelentkező, vagy ha nincs, hát megoldják ahogy tudják. Betöltik pályakezdővel, vagy pedagógussal, vagy azzal aki rávehető, zsarolható, van félnivalója és nincs más választása.

MEA CULPA MEA MAXIMA CULPA!

Nem tudtam, és valóban nem gondoltam végig, hogy ezzel sok embert megsértek, olyan embereket, akiket egyáltalán nem szeretnék.

Igen Béláim, vállalom!

HIBÁZTAM!

Akaratomon kívül megsértettem olyan embereket, akiket nem állt szándékomban.

Megsértettem konkrétan ezzel olyan embereket is, akikkel napi kapcsolatba állok. Fel sem merült bennem, hogy róluk is szólhat a cikk. Sőt, ha tudnák, hogy milyen véleményeket mondtam róluk, amikor érdeklődtek felőlük, nos akkor most fel sem merült volna bennük, hogy ellenük szólt az írás. (Ugyanis áradoztam, hogy milyen lelkesek, felkészültek, oda teszik magukat, stb.) De most, hogy meghallgattam az álláspontjukat, valóban belátom, meggondolatlan voltam, végig sem gondoltam, hogy félre érthetik, magukra vehetik.

De szeretném megmagyarázni a dolgot. Bár utálok magyarázkodni...

Szóval Béláim, amit múlt alkalommal írtam, az nem a saját fejemből pattant ki. De nem ám! Nálam sokkal, de sokkal okosabb emberek írták le, de voltam olyan balga, hogy továbbgondoltam a dolgot, és voltam olyan ostoba, hogy mindezt még le is írtam.

Nos az alap az volt, hogy olvastam sok-sok cikket és hozzászólást az átalakításról. Ezek közül az egyik érdekes és általam továbbgondolt olvasmányt az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszékének oktatói írták. Véleményük szerint, melyet eljuttattak a Minisztériumhoz (EMMI) is, idézem: ... aggasztó, hogy az elméleti síkon üdvözlendő, az új koncepció egyik sarokkövét jelentő esetmenedzser szerepe sincs végiggondolva. Nincs biztosítva az a magas szintű szakmai felkészítés, amely az elvárt funkció betöltéséhez szükséges. „Ha a végrehajtási rendeletben az szerepel, hogy a települési szolgálatnál létszámfelesleget jelentő munkatársakat hat hónapra esetmenedzserként foglalkoztatja a család- és gyermekjóléti központ, egyébként meg inadekvát képzettségekkel is betölthető ez a munkakör, akkor úgy gondoljuk, hogy nincs komolyan véve ez a funkció és nem is válhat a jövőben sem hatékony szereplőjévé a gyermekjóléti alapellátási rendszernek.” 

Nos én e fenti vélemény alapján, mely hangsúlyozom, hogy tőlem sokkal okosabb emberek írtak, voltam olyan balga, hogy azt a következtetést vontam le, miszerint "nincs biztosítva a magas szintű szakmai felkészítés", vagyis pályakezdő, illetve olyan személy is betöltheti, aki nem régóta dolgozik a szakmában, nincs kellő rálátása, tapasztalata, illetve nincs megfelelő végzettsége. Továbbá abból, hogy a végrehajtási rendelet tervezete szerint a "szolgálatnál létszámfelesleget jelentő munkatársakat esetmenedzserként foglalkoztatja a család- és gyermekjóléti központ", azt a következtetést szűrtem le, idézem: ha nincs jelentkező a posztra, hát azokra lőcsölik rá, "aki rávehető, zsarolható, van félnivalója és nincs más választása." Bár hozzátettem, hogy "lehet, hogy van aki szeretné ezt a munkát, kihívásnak tartja, vagy áhítozik rá, lehet van rá magától jelentkező ..."Aztán mert még tovább is van a Tanszék oktatóinak véleménye, mely szerint "inadekvát képzettségekkel is betölthető ez a munkakör" hát folytattam én is a megállapításokat. Nevezetesen azt írtam, hogy akár pedagógussal is betöltik a posztot.

Fenti írásommal olyan embereket sértettem meg, akaratomon kívül, akiket nem állt szándékomban, hiszen nem ismerem, nem is ismerhetem a motivációjukat, és egyéb dolgaikat.

Ők még nem ismernek engem, ezért nem tudják, nem is tudhatják, hogy én felvállalom a véleményem és a szemébe mondom annak akinek szánom.

Nem nekik szántam!

Általánosságba írtam, cikkek, írások, tanulmányok, posztok és hozzászólások alapján.

BÉLÁIM AZ ÚRBAN! Túltoltam, rátoltam, túltoltam, rátótiak, túltoltam!

BOCSÁNAT