Élet lábnap után

avagy zombimozgás két napig...

Ez még a múlt pénteken történt, csak még nem volt időm megírni...

Pénteken munka után régi kollégákkal volt tali. Jó lett volna több időt tölteni velük, de nem tudtam sokáig maradni, hiszen 6-kor kezdődött a személyi edzés. Jókedvűen érkeztem, hiszen véget ért a munka arra hétre és egyébként se volt még fogalmam arról, hogy milyen egy lábnap.

Nem igazán hatott meg a dolog, hiszen azt gondoltam, hogy a legerősebb testrészem a lábam, úgyhogy gond nem lehet...

Persze ezt csak az olyan balga ember gondolhatja, aki még nem járt személyi edző által levezényelt lábnapon. 

Bemelegítésként 10 kilós kettlebell társaságába guggolás 3x20. Féltem egy kicsit, mert ugye a térdem csak úgy ki szokott ugrani (a keresztszalagom deficites), de nagyon koncentráltam és bírtam. Aztán jött a lábtoló-gép... Ezt eddig csak néztem, hogy emberek mit nyögnek annyira alatta? De most bizony nekem is be kellett feküdnöm.

 

Ráadásul egyből nehezített formában, zárt lábbal, majd terpesztve, persze ebből is három kör. Aztán jöttek a következő hasonlók, lábhajlító, lábfeszítő, combközelítő, combtávolító, stb. Már 15-20 perc elteltével éreztem a lábam, pedig még csak az elején tartottam. Ekkor jöttem rá, hogy olyan izmaim is vannak, amikről eddig nem tudtam. Mikor már szinte úgy vánszorogtam egyik géptől a másikig, akkor jött a "nagy ötlet", hogy nézzünk pár olyan gyakorlatot is, amit akkor is tudok csinálni, ha éppen foglaltak a gépek. Azt hittem végre egy kicsit pihizhetek, de bizony nem így történt. 

Én eddig nem tudtam, hogy a lábnap ilyen...

A komolyságát mutatja a dolognak, hogy lábnap után azt mondta az edző: NEM KELL egy percet se kardiózi... Pedig máskor általában 30-50 perc levezetésként javasolt. Most meg egyetlen perc se!!!

Durva volt, de az jutott eszembe:

 

 

Én az utóbbit választottam, de gyakran kellett törölnöm :)

Az öltöző egy emelettel fentebb van mint a terem, ezért edzés végén boldogan vánszorogtam felfelé, de lefelé jövet azt hittem besz@rok! 

Még ilyet! Nem tudtam lefelé jönni a lépcsőn! Még jó, hogy van lift!

Aha, szóval ezért nem kellett már kardiozni??? Alig vártam, hogy hazaérjek és lazíthassak egy kicsit. Másnapra oda fejlődött a dolog, hogy szombat este elvánszorogtam izomlazítót venni (a kocsiba úgy szálltam be és ki, mint aki rokkant). Az izomlazító mellé jade köves masszírozóval is rásegítettem, de még vasárnap is kétséges volt számomra, hogy vajon hétfőn miként fogok elmenni dolgozni??? Összegezve: lábnap után két napig nem tudtam kimozdulni a lakásból! Ezért nem túlzás az alább kép:

 

Szerencsére hétfőre valóban javult a helyzet. A 3. napon már tudtam járni! 

A múltkor nem írtam meg, de a mérlegelés is rendben megy. Nem hiába eszem 3 óránként az előírt étrendnek megfelelően. Van, hogy heti fél vagy egy kiló megy le, de most a héten (amikor már azt hittem, hogy leáll a fogyás, közel két kilótól szabadultam meg. Az ötödik hét elteltével összesen 6 kilót fogytam, pedig ugye 3 óránként eszek. Én már látom magamon, és néhány régi farmer is rám jön, ennek pedig nagyon örülök! Azért kíváncsi leszek a program végén az előtte-utána képekre. És bár nem vagyok egy szép látvány, publikálni fogom!

Féltem, hogy hiába tartom a diétát és hiába edzek, nem sok fog lemenni 12 hét alatt. Egyrészt ugye nem vagyok már tizenéves, ezért nehezebb, ráadásul itt van nekem az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy alulműködés...

De most büszke vagyok, és ha a továbbiakban kínszenvedéses lábnapokkal együtt is csak heti fél kiló fog már csak lemenni, akkor is meg fogom közelíteni a mínusz tízet! A nyárra pedig akár 15 is lemehet. 

Mert akármi is van, ez lebeg a szemem előtt heti 3-4 alkalommal: 

 

 

 

 

Még mindig nehéz...

Már harmadik hete elkezdtem az életmódváltást, de bevallom tökösen, még most is nehéz.

A legnehezebb az evés!

Tudom ez hülyén hangzik, de számomra az, hogy háromóránként egyek, nem egyszerű. 

Új szokásokat kell felvenni, hogy sikerüljön életmódot váltanom, hiszen a régi rossz beidegződések arra voltak elegendőek, hogy oda jussak, ahol most vagyok. Ide vezetett, hogy gyakran csak reggel ettem valamit, aztán munka után hazaérve. Ennek a hülye szokásomnak köszönhetően teljesen felborult az anyagcserém és a szervezetem minden falatot beépített a zsírraktárba. Az izmaim pedig a "nemevésnek" köszönhetően jócskán leépültek. Mivel a jelenleginél többet szeretnék kihozni magamból, ezektől a rossz szokásaimtól meg kell szabadulni!

Ez a legnehezebb, mert az ember szeret ragaszkodni a megszokott hülye dolgaihoz. Nem számít, hogy valami baromság, mivel sokan hisznek benne, ezért én is hittem... ezért jártam túlsúlyosan is futni. Azért, mert a kövér emberek is azt hiszik, hogy a futás fogyaszt és jó alakjuk lesz tőle, miközben szétcseszik a térdüket, derekukat és hamarabb veszítenek vizet és izmot, mint zsírt. Korábban ezt tettem én is. Én OSTOBA...! Bár igaz, a súlyomból veszítettem, de nem volt hosszú távon tartható.

De visszatérve az étkezésre...

Három óránként....

A reggel az még csak rendben van. Ha edzéssel kezdek, akkor üres gyomorral megyek és edzés után lenyomok egy fehérje shaket, majd beérve a munkahelyre reggelizem. Ha nem a konditerembe kezdek, akkor pedig általában ez a reggelim: 30 g puffasztott rizs, 150 g cottage cheese, és 80 g rio mare.

 

Persze paradicsom nélkül, mert az tiltólistás a cukortartalma miatt.

A férjem gyakran mondja, hogy hogyan tudom megenni ezt a sz@rt? De én szeretem, tényleg! Puffasztott rizsből is van jó minőségű, aminek az íze és az állaga is jó. A cottage chees-t nem ismertem korábban, de most naponta egy dobozzal megeszek. Szuper találmány! A csilis rio mare pedig isteni! Persze szigorúan lecsöpögtetve az utolsó szem olajat is róla! Pihenőnapon, ha nem edzek, akkor a délutáni fehérje shake helyett ez az uzsonnám is.

De a reggeli után három órával már nem igazán várom a tízórait és újabb három óra múlva pedig az ebédet, hiszen ott már igaz két adagban, de le kell tolnom több, mint fél kiló pulykát, csirkét vagy halat valamilyen körettel.

És ez bizony számomra sok(k)!

Ma pl. ezt ettem: fűszeres pulykamell (250 g) póréhagymával (25 g) és karfiollal (50 g), köretként pedig kuszkusz (50 g). A hozzávalókat persze nyersen kell lemérni. A kuszkusz nagyon jó találmány, hiszen elég kimérni és leönteni ugyanannyi forró vízzel, és már kész is :)

Tíz órakor még viszonylag könnyen megettem a kimért adagot, de három óra múlva már fél órát töltöttem azzal, hogy elfogyjon a tányérról a második adag. Alig vártam, hogy valamelyest leülepedjen és el tudjak menni a kondiba, hogy lemozogjam. Inkább mennék minden nap kondiba, csak ne kelljen ennyit enni... De ha ezt mondták, hát szót fogadok!

A kondiba annak ellenére, hogy vasárnap délután volt, elég sokan voltak, és sok ismerőssel is találkoztam. Egyikük egy pedagógus kolléga még az előző munkahelyemről, másikuk a csoporttársam az életmód klubból, harmadik pedig egy volt általános iskolai osztálytársam. Kicsi ez a város, hiába...

Edzés után jöhetett egy scitec nutrition protein shake.

Ezekből már több ízt kipróbáltam, de legjobban a csoki-kókusz, a csoki-mogyoró és a fehércsoki jön be. Valamiért a gyümölcsös ízek nekem csak a 0,1-es túróval összekeverve ízlenek, mivel így hasonlít az íze a gyümölcsjoghurthoz. 

Este már kerülni kell a nagyobb szénhidrát bevitelt, ezért általában fehérjével kevert túrót eszek vagy fehérje shaket iszok. Ezzel már nincs baj, csak a tízóraival és az ebéddel. De igyekszem.

Holnap reggel állok mérlegre... Remélem nem hiába szenvedtem, akarom mondani remélem nem hiába ettem ennyit... ha-ha-ha...

Már csak azért is tolom az előírt kaját akkor is ha nehéz, mert azok akik értenek hozzá azt mondják, hogy: "A koplalással és az ész nélküli kardióval az a baj, hogy a tested az izmaidat fogja leépíteni. Koplalás esetén azért, mert nem jut elegendő tápanyag az izmoknak, kardió esetén pedig azért, mert egyrészt hamarabb nyer a test izomból energiát, mint zsírbontásból, másrészt, mert rontja a teljesítményt a nagy mennyiségű izom cipelése.

A lényeg az, hogy a szervezet izmot fog veszíteni és nem zsírt!

Azért koplalással és kardióval elég gyorsan elkezd szabadulni a tested az izomtól. Ha sikerül elveszítened a 2-4%-kát az izomtömegednek (ez egyébként nem sok) főleg olyan embereknél, akik agyilag még a kardió, koplalás kombónál tartanak, szóval, ebben az esetben már 5%-kal lassítottad be az anyagcserédet.

Tudod, részben ez felelős azért, hogy mekkora a segged 

Ha belassul, akkor egyben azt is jelenti, hogy raktározásra áll rá. Zsírt fog raktározni. Itt szokott jönni az, hogy azt gondolják, még drasztikusabb módszer kell és még kevesebbet esznek, akár éhgyomorra edzenek és a testük még több izmot veszít és a kevés kaja miatt is még jobban belassul az anyagcsere.

Súlyvesztés van, mert az izmok hiányával a mérleg is elindul lefelé, csak az a baj, hogy pont azt tartotta meg a tested, amitől szabadulni akartál. A zsírt!

És itt jön a világ legnagyobb szopatása! Amikor már nem bírod tovább és feladod az egészet, elkezdesz enni, vagy akár csak végre kapsz egy normális étrendet, akkor az elején hízni fogsz. Azért, mert a tested még mindig túlélő üzemmódban van és elkezd raktározni, egyre többet, mert nem biztos benne, hogy ez a "bőség zavara" sokáig fog tartani.

Ez olyan, mint kihajózni a tengerre egy durván hullámos partszakaszról. Ha mindent beleadsz és gecikeményen evezel, akkor át fogsz jutni a vad hullámokon. Ha feladod, odabasz a sziklának és véged.

Aki itt kibírja és nem fogja vissza magát, tolja a kaját és nyomja az edzést, annak a szervezete kapcsolni fog és megfordítja a folyamatot, elkezd szabadulni a zsírtól, mert annak a cipelése jelenti majd a fölösleges kalóriát. Aki abbahagyja az evezést, az kapott magára extra 5-10 kilót és kezdheti előlről az egészet!" 

Bocs a csúnya szavakért, idéztem! :)

 

Pofára esés...

avagy a kapkodás csak légyfogáshoz jó!

Már nem emlékszem melyik ismerősömtől hallottam ezt a bölcs gondolatot, mi szerint a kapkodás csak légyfogáshoz jó, de igaza volt!

Történ ugyanis, hogy a hétfő reggeli kapkodásomnak nem lett túl jó kimenetele.

Vasárnap este mindent, illetve majdnem mindent előkészítettem, hogy hétfőn hajnalba amint kiteszem a férjemet a munkahelyénél, már egyből tudjak menni a kondiba.

De egy apró kis nüansz miatt borult minden. Ez csupán annyi volt, hogy elfelejtettem átpakolni a jogsimat a táskámból az edzős táskába és bizony ebből lett a baj. Na meg a kapkodásból...

Reggel időben indultunk, de mivel le volt fagyva a kocsi, le kellett kaparni a jeget, de közben bevillant, hogy nincs nálam a jogsi. Szóltam a férjemnek, hogy "felszaladok", és kb. ez az utolsó emlékképem, mert utána már csak arra emlékszem, hogy fekszem a földön és a férjem próbál felsegíteni.

Éreztem a meleg vér ízét a számba és átvillant az agyamon, hogy biztos kitört(ek) a foga(i)m. De szerencsére nem. Aztán bár szédültem, mint állat, de sikerült feljutni a másodikra (férj által támogatva). A lakásba a tükör előtt nem ítéltem olyan vészesnek a dolgot, lefertőtlenítettem és ragaszkodtam hozzá, hogy elvigyem a munkahelyére a férjemet. Már csak azért is, mert így megnyugodhatott viszonylag, hogy az esés ellenére jól vagyok. Persze a kondi ugrott, így már nem mentem el reggel. Mire hazajöttem, kissé romlott a kinézetem, kezdett bedagadni a szám, és kívülről is látszott már, belülről pedig két helyen is felrepedt.

Megütöttem a kezemet, a térdemet és a mellemet is, de azok csak fájtak, nem lettek sebesek. Gondolkodtam, hogy ilyen állapotba menjek-e dolgozni, de a korrektor és a púder csodát tettek.

A szám kicsit Angelina Jolies lett, persze csak a méretét tekintve, hiába jegeltem az indulás előtt :) De nézzük a jó oldalát, más ezért súlyos pénzeket fizet, hogy botoxolják a száját. Nekem meg csupár pár pillanat volt és teljesen ingyen. 

Az elmaradt kondit persze pótoltam tegnap és ma reggel is. Imádom, hogy alig vannak a terembe. Egyre gyorsabban tudom megcsinálni az előírt súlyzós edzéstervet és már indulhatok is a negyedik emeletre, a kardió szintre, ahol a sok futógép közül azt választom amelyiket akarom, hiszen tegnap reggel is egyedül voltam ott. És így történt, hogy a csoda futógépen nem csak a you-tubet kapcsoltam be, hanem a facebookomra is bejelentkeztem.

Egyébként még sok más hasznos dolgot is tud a futógép, pl. beépített ventillátor is van benne, illetve akár olyan beállítást is kiválaszhatok, ami alapján a világ bármely részén sétálhatok (vagy futhatok) . Így történt, hogy valamelyik nap a Hollywood Boulevardon sétáltam végig virtuálisan.

A reggeli edzés egyébként valóban felturbózza a napot. Legjobban mondjuk azt a részét szeretem az edzének, mikor már az izzadságot tusolom le magamról :) De mókás az is, hogy amint beérek a munkahelyre, a többiek még ásítozva fogadnak, én meg frissen, fitten érkezem. És persze a tudat is tök jó, hogy már letudtam a napi edzést. 

 

 

 

Hajnali edzés

Hétfőn este voltam edzeni, de annyian voltak a terembe, hogy sakkozni kellett, mikor hova menjek. Ez még jobban megerősített abban, hogy inkább korán kellene edzeni járni. Az elhatározás megvolt és tett is követte. Mivel minden reggel én viszem be a férjemet a munkahelyére 6-ra (mert már olyan jó sora van, hogy nem biciklivel jár, hanem kocsival én viszem...), így gondoltam kipróbálom jó-e reggel edzeni? Így történt, hogy szerdán reggel amint kitettem a férjemet, irány a pár száz méterre lévő konditerem. Korán reggel még annyi parkoló volt, hogy válogathattam volna. De én gondolkodás nélkül a bejárathoz parkoltam. Persze ez csak addig tűnt jó ötletnek, amíg ki nem kellett onnan állnom. Hogy miért? Mert elég erőszakosnak kellett lennem, hogy kiengedjenek, hiszen a körút egyik forgalmas részéről volt szó. De ebből is tanultam, legközelebb már nem a bejárathoz állok. Már tudom is hová! Bár onnan gyalogolnom kell kb. 50 métert, de egyből irányba állok a munkahely felé :)

Szóval 6 után pár perccel értem a konditerembe, de már voltak páran. Viszont minden géphez egyből odafértem, letoltam az edzéstervet, nyújtottam ahogy kell és még a 30 perc gyors séta a futógépen is belefért ahogy elő van írva.

Mivel gyorsan végeztem, tusolni is tudtam, majd irány a meló. Viszont sokkal jobban elfáradtam, mint amikor délután megyek. Másnap nem is éreztem úgy, hogy mennem kellene edzeni, inkább pihenőnapot tartottam. Gondolkodtam, hogy mi lehet az oka annak, hogy jobban elfáradtam, de szerintem az, hogy másfél óra alatt nyomtam le, amit egyébként két óra alatt szoktam. Ez azért lehet, mert nem pihentem a különböző gyakorlatok között, hanem egyik helyről mentem egyből a másikra, hiszen azért le szerettem volna tudni minden feladatot, de persze úgy, hogy a munkahelyről se késsek el, és még a tusolás is beleférjen, mert azért egész nap a reggeli izzadsággal mégse lett volna jó eltölteni a napot. Mondjuk jól éreztem magam utána egész nap, csak minden izmomat fokozottan éreztem. De szerintem rá fogok én szokni erre a reggeli dologra. Időtakarékos és hatékonynak tűnik. Egyetlen hátulütője, hogy mindent, de mindent el kell rendezni előző este. 

Ma is megyek, nemsokára indulok. Elviszem a nagybátyámat a konditeremtől pár száz méterre lévő helyre, ahol a vakok és gyengénlátóknak lesz farsangi buli 2-kor.

Amint kiteszem megyek edzek egyet, majd ismét "csak nekünk" vagyis az életmódosoknak tartanak egy zártkörű rendezvényt a konditerem éttermébe. Elvileg a farsangi bulival egyidőben lesz vége, de ha mégse, akkor elmegyek szolizni. Azt hiszem ebben a zimankós időbe nagyon jól fog esni. Bár a szolibérlettel akár 20 percre is befekhetnék, de mivel idén először megyek, max. 5 percet vállalok be. Nem szeretnék úgy járni, mint tavaly vagy tavalyelőtt. És lassan szaunabérletre is beruházok, mert elvileg a fogyás miatt a sok vízfogyasztás és kollagén pótlás mellett a szauna is ajánlott.

Ilyen időbe, az is jól fog esni. Azt hiszem nincs okom panaszkodni... Kondi, szoli, szauna :D