Uborkaszezon

avagy amikor az van, hogy nincs semmi...

Nyár van, meleg, és én "dolgozom". A mai napra mondjuk egyáltalán nem vagyok büszke, de nem én tehetek róla. Az van, hogy ma egyetlen ügyfél se került át hozzánk, hiába volt sok beteg berendelve. Vagyis ma a nagy semmiért kapom a fizetésem. Unalmamba gondoltam írok egy bejegyzést, hogy mi is történt az elmúlt hetekbe, de belegondoltam, és igazából velem SEMMI extra, amiről írni érdemes. 

Na jó, mondjuk az valami, hogy megvan a kocsim, csak még nem szállították Magyarországra...

Aztán a fiam ismét teljesítette a Spartan Race-t, sőt.... Mivel elég későn regisztrált, így már nem volt hely a 7 km-es távra, csak a Spartan Superre, ami 14 km és 27 akadály... Nos még ha rendesen felkészült volna... De igazából még annyit sem edzett, mint az előző 7 km-es versenyre. Nem voltam róla meggyőződve, hogy így is sikerülni fog neki. De sikerült! Megcsinálta!

Bár a pálya néhol nagyon meredek volt 

Néhol nagyon sáros:

És akadt, ahol nagyon vizes :) 

A verseny Eplénybe volt, a sípályán. Csak ugye ők nem lefelé jöttek sítalpon csúszva, hanem már a legelső feladat az volt, hogy nyakukba egy homokzsákkal a lejtő aljáról elindultak felfelé (lehetőleg futva).

A 27 akadályból csak 3-at rontott el, ráadásul olyanokat, melyek elvileg könnyűek voltak, csak ugye elfogyott az ereje, vagy begörcsölt a lába :) De nagyon ügyesen végigcsinálta ezt is. Ilyenkor, ha nem sikerül teljesíteni egy-egy feladatot, csak úgy folytathatják a versenyt, hogy teljesíteni kell a büntetést, ami általában 30 Burpee, vagyis szabályosan végrehajtott négyütemű fekvőtámasz. (Nekem azt hiszem 3-szor 30 Burpee se menne, nem hogy csak egy része legyen a sok teljesítendő dolgoknak. Azt hiszem a fiam viszont Spartan fanatikus lett, már készül a következő versenyre, ami októberbe lesz Kazincbarcikán. Na, az sincs éppen közel... De mivel ugye az alföld közepén lakunk, így nem valószínű, hogy a közelbe valaha is lesz ilyen verseny, hiszen az eplényi pályán is 879 méter volt a színt különbség. Ez így magába is sok (nekem), nehogy ingázzak fel-le :)

A verseny azon a hétvégén volt, amikor a szülinapját ünnepeltük volna, így egy héttel későbbre tolódott. Ismét a szokásos "tanyát" bérelték ki, és kb. 35-en buliztak péntek délutántól vasárnap reggelig.

Pénteken a férjem főzött a bográcsba, én pedig segédkeztem. Isteni lett a kaja, nem győzték dicsérni.

Szombatra aki bevállalta a főzést, az kissé "elfáradt" így szombaton nem főztek, hanem pizzát rendeltek. Mellé természetesen volt behűtött sör is :)

Aztán jöttek a "munkás hétköznapok", de azért a volt kollégákkal is csak összehoztunk 1-1 talit.

Első felvonás: szerda munka után a munkaügyis csajokkal.

Második felvonás péntek délután, a lajosmizsei volt kollégák egy részével

 

Az autóvásárlás nem is olyan egyszerű

főleg, ha "szőke nő" vagy...

Április elején ugye totálkárosra törtem szeretett kis wolksvagenemet. Azóta a lányom kocsiját kérem el, ha nem tudom megoldani másképp a dolgaimat, munkába biciklivel járok, ami ugye a mozgás szempontjából egy kis pozitívum, és igazából kerékpárral is kb. annyi idő alatt érek be a munkahelyre, mint kocsival.

De nyilván szeretnék kocsit, hiszen mégsem olyan a lányomtól elkérni, mintha az enyém lenne. Kellemetlen amikor miattam kell átszerveznie a programját, hogy ide tudja adni a kocsit. Ezért már a baleset után egyértelmű volt, hogy keresünk valamit. A férjem családja messze él tőlünk, az édesanyja elég beteges, meg egyébként is jó lenne ide-oda eljutni, ahhoz pedig nem árt a saját gépjármű.

Április óta keresem a megfelelőt. Először az volt ugye a kérdés, hogy mennyi pénzt szánunk rá, és kb. mi az elvárás. Mivel az öcsém autószerelő, és az előző szuper kis kocsit is ő szerválta nekem, egyértelmű volt, hogy az ő segítségét fogom igénybe venni. Ja, és persze majd a javítások során is számítok rá, ami ugye azzal jár, hogy a kiválasztásnál felméri, hogy lehetőleg a legkevesebb munkát kelljen majd belefektetnie, hiszen nekem ingyen dolgozik :)

Az összeg és az elvárások meghatározása után, az alábbi viszonylag olcsó fenntartású kocsikat ajánlotta az öcsém: Honda Jazz, Kia C'eed, Hyundai i20, i30. Mi meg elindultunk a családdal és a legelső kereskedésbe, ahová ilyen autókat mentünk nézni, beleszerettünk egy WV Golf 5-be :) De aztán győzött a józan ész, amikor kiderült, hogy olaszból hozták be, és annak ellenére, hogy az eladó nem mondta, észrevettük, hogy az egész kocsi újra van festve, és akkor még nem beszéltem arról, hogy a korához képest elég kevésnek tűnt a kilométer.... Átbeszélve az öcsémmel is, lemondtunk róla.

Aztán keresgéltem és végül arra jutottam, hogy a Honda Jazz nem jön szóba, mert a férjemnek nem tetszik, a Kia nekem nem jön be (mármint a belseje), pedig tudom, hogy külsőre olyan mint az i30. Aztán kipróbáltam egy Hyundai i20-at, és tudom én, hogy pár hónapja törtem rommá a kocsimat, de az i20 elég lassúnak tűnt. De mit is vártam az 1.25 motortól? Úgy értem lassan gyorsult, persze ha már felgyorsult, akkor ment mint a golyó, de nem akarok úgy belevágni egy előzésbe, hogy tövig nyomom a pedált, de csak nem akar menni a dolog. Így maradt az i30. Nekem tetszik, és valójában az egész családnak. Mondjuk a 2013 utáni változat az, ami megdobogtatta a szívünket, de az 2.5-3 milliónál kezdődik használtan... Így felejtős. Nézelődtünk Németországba, Ausztriába is, mert ott azért valamivel olcsóbbak ezek az autók, és általában szakszervizbe javíttatják, megkíméltebbek, nem olyan buheráltak, mint itt nálunk. És persze mivel Csehországba gyártják, ott is naponta néztem a hirdetéseket. Azt kell mondanom, hogy ott sem fenékig tejfel a dolog. Mármint az autós hirdetések. Amire egyből rábuktam, hogy tök jó ár, jó felszereltség, stb., arról utólag mindig kiderült, hogy vagy kamu hirdetés, vagy lehúzásra játszanak.

Visszatérve a kocsival szemben támasztott kívánalmakra. Max. 1,5 milliót szánok rá, a klíma nem is kérdés, max. 10-12 éves lehet, és 150.000. km alatt legyen a számláló úgy, hogy lekérdezhető legyen. A színe se mindegy, már az elején leszögeztük, hogy fehér, fekete, vagy grafit szürke kocsi jöhet szóba, piros, kék, zöld, sárga, stb., nem.

Nos ehhez képest most az van, hogy az elmúlt 3 hónap hiábavaló keresgélés után, tegnap kettő lehetőség is adódott.

Az öcsém kollégája Csehországból hozza be a Hyundai-kat, ugyanis ott gyártják és ott sok százezer forinttal olcsóbb. Még a szállítás, honosítás, stb. után is megéri behozni. Tegnap szólt az öcsém, hogy van egy számomra megfelelő kocsi. 9 éves, 130.000. km, vezetett szervizkönyv, és minden extra van a kocsiba (félbőr ülés, digitklíma, ABS, ASR, ESP, stb., meg még sok olyan hárombetűs, amiről jelenleg fogalmam sincs, hogy mi) csak a színe.... adria kék

Aztán délután kaptam egy értesítést, hogy új hirdetést adtak fel, egy 12 éves, Magyarországon üzembe helyezett, második gazdás I30-at. Olyan amilyet szeretnék, mármint a színét illetve. Fekete. Kb. 400.000. Ft-al olcsóbb, mint a másik autó, de ugye annyival öregebb, több benne a km, és nincs benne semmi extra, alapfelszereltség.

És most jön a dilemma!

Melyik legyen?

A feketét szerintem elég gyorsan el fogják vinni, mert nagyon kedvező az ára. A tulaj azt mondta, nyugodtan át lehet nézetni szerelővel (saját költségre), nem volt törve, nem rohad, nem rozsdás, (manuális) klíma jó, vezérlés és fékbetét csere 10.000. km ezelőtt volt. Elvileg tehát költségmentes, csak bele kell ülni és vezetni... Csak ugye, öregebb, és alapfelszereltség.

A másik pár hét múlva jön Magyarországra, az öcsém kollégája átvizsgálta Csehországba, nem talált rajta hibát. Drágább, de 3 évvel fiatalabb, 20.000 kilométerrel kevesebb van benne, tele van extrákkal, tehát az is megérné, csak hát kék :)

Persze pont nem volt otthon se a férjem, se a lányom. A férjemet hiába hívtam, olyan dolga volt, hogy nem tudta felvenni a telefont. Az öcsémet hiába kérdeztem, annyit mondott, ezt nekem kell eldöntenem. Így hát fogtam magam, és megkérdeztem a barátnőimet, kollégáimat és mindenkit aki csak élt és mozgott és szóba állt velem :)

És milyen érdekes az egyes emberek nézőpontja.

Ha férfival beszéltem a kocsikról, nem értette mi a problémám? Mert szerintük ez nem alternatíva. Nem szín alapján kell kocsit választani! Max. ha új autóról van szó. - És igazuk van.

Ha meg nővel beszéltem, akkor nem értették mi a problémám, mert azt kell választani, amelyik nekem tetszik :)

Na ezek után legyen okos az ember!