Még mindig nehéz...

Már harmadik hete elkezdtem az életmódváltást, de bevallom tökösen, még most is nehéz.

A legnehezebb az evés!

Tudom ez hülyén hangzik, de számomra az, hogy háromóránként egyek, nem egyszerű. 

Új szokásokat kell felvenni, hogy sikerüljön életmódot váltanom, hiszen a régi rossz beidegződések arra voltak elegendőek, hogy oda jussak, ahol most vagyok. Ide vezetett, hogy gyakran csak reggel ettem valamit, aztán munka után hazaérve. Ennek a hülye szokásomnak köszönhetően teljesen felborult az anyagcserém és a szervezetem minden falatot beépített a zsírraktárba. Az izmaim pedig a "nemevésnek" köszönhetően jócskán leépültek. Mivel a jelenleginél többet szeretnék kihozni magamból, ezektől a rossz szokásaimtól meg kell szabadulni!

Ez a legnehezebb, mert az ember szeret ragaszkodni a megszokott hülye dolgaihoz. Nem számít, hogy valami baromság, mivel sokan hisznek benne, ezért én is hittem... ezért jártam túlsúlyosan is futni. Azért, mert a kövér emberek is azt hiszik, hogy a futás fogyaszt és jó alakjuk lesz tőle, miközben szétcseszik a térdüket, derekukat és hamarabb veszítenek vizet és izmot, mint zsírt. Korábban ezt tettem én is. Én OSTOBA...! Bár igaz, a súlyomból veszítettem, de nem volt hosszú távon tartható.

De visszatérve az étkezésre...

Három óránként....

A reggel az még csak rendben van. Ha edzéssel kezdek, akkor üres gyomorral megyek és edzés után lenyomok egy fehérje shaket, majd beérve a munkahelyre reggelizem. Ha nem a konditerembe kezdek, akkor pedig általában ez a reggelim: 30 g puffasztott rizs, 150 g cottage cheese, és 80 g rio mare.

 

Persze paradicsom nélkül, mert az tiltólistás a cukortartalma miatt.

A férjem gyakran mondja, hogy hogyan tudom megenni ezt a sz@rt? De én szeretem, tényleg! Puffasztott rizsből is van jó minőségű, aminek az íze és az állaga is jó. A cottage chees-t nem ismertem korábban, de most naponta egy dobozzal megeszek. Szuper találmány! A csilis rio mare pedig isteni! Persze szigorúan lecsöpögtetve az utolsó szem olajat is róla! Pihenőnapon, ha nem edzek, akkor a délutáni fehérje shake helyett ez az uzsonnám is.

De a reggeli után három órával már nem igazán várom a tízórait és újabb három óra múlva pedig az ebédet, hiszen ott már igaz két adagban, de le kell tolnom több, mint fél kiló pulykát, csirkét vagy halat valamilyen körettel.

És ez bizony számomra sok(k)!

Ma pl. ezt ettem: fűszeres pulykamell (250 g) póréhagymával (25 g) és karfiollal (50 g), köretként pedig kuszkusz (50 g). A hozzávalókat persze nyersen kell lemérni. A kuszkusz nagyon jó találmány, hiszen elég kimérni és leönteni ugyanannyi forró vízzel, és már kész is :)

Tíz órakor még viszonylag könnyen megettem a kimért adagot, de három óra múlva már fél órát töltöttem azzal, hogy elfogyjon a tányérról a második adag. Alig vártam, hogy valamelyest leülepedjen és el tudjak menni a kondiba, hogy lemozogjam. Inkább mennék minden nap kondiba, csak ne kelljen ennyit enni... De ha ezt mondták, hát szót fogadok!

A kondiba annak ellenére, hogy vasárnap délután volt, elég sokan voltak, és sok ismerőssel is találkoztam. Egyikük egy pedagógus kolléga még az előző munkahelyemről, másikuk a csoporttársam az életmód klubból, harmadik pedig egy volt általános iskolai osztálytársam. Kicsi ez a város, hiába...

Edzés után jöhetett egy scitec nutrition protein shake.

Ezekből már több ízt kipróbáltam, de legjobban a csoki-kókusz, a csoki-mogyoró és a fehércsoki jön be. Valamiért a gyümölcsös ízek nekem csak a 0,1-es túróval összekeverve ízlenek, mivel így hasonlít az íze a gyümölcsjoghurthoz. 

Este már kerülni kell a nagyobb szénhidrát bevitelt, ezért általában fehérjével kevert túrót eszek vagy fehérje shaket iszok. Ezzel már nincs baj, csak a tízóraival és az ebéddel. De igyekszem.

Holnap reggel állok mérlegre... Remélem nem hiába szenvedtem, akarom mondani remélem nem hiába ettem ennyit... ha-ha-ha...

Már csak azért is tolom az előírt kaját akkor is ha nehéz, mert azok akik értenek hozzá azt mondják, hogy: "A koplalással és az ész nélküli kardióval az a baj, hogy a tested az izmaidat fogja leépíteni. Koplalás esetén azért, mert nem jut elegendő tápanyag az izmoknak, kardió esetén pedig azért, mert egyrészt hamarabb nyer a test izomból energiát, mint zsírbontásból, másrészt, mert rontja a teljesítményt a nagy mennyiségű izom cipelése.

A lényeg az, hogy a szervezet izmot fog veszíteni és nem zsírt!

Azért koplalással és kardióval elég gyorsan elkezd szabadulni a tested az izomtól. Ha sikerül elveszítened a 2-4%-kát az izomtömegednek (ez egyébként nem sok) főleg olyan embereknél, akik agyilag még a kardió, koplalás kombónál tartanak, szóval, ebben az esetben már 5%-kal lassítottad be az anyagcserédet.

Tudod, részben ez felelős azért, hogy mekkora a segged 

Ha belassul, akkor egyben azt is jelenti, hogy raktározásra áll rá. Zsírt fog raktározni. Itt szokott jönni az, hogy azt gondolják, még drasztikusabb módszer kell és még kevesebbet esznek, akár éhgyomorra edzenek és a testük még több izmot veszít és a kevés kaja miatt is még jobban belassul az anyagcsere.

Súlyvesztés van, mert az izmok hiányával a mérleg is elindul lefelé, csak az a baj, hogy pont azt tartotta meg a tested, amitől szabadulni akartál. A zsírt!

És itt jön a világ legnagyobb szopatása! Amikor már nem bírod tovább és feladod az egészet, elkezdesz enni, vagy akár csak végre kapsz egy normális étrendet, akkor az elején hízni fogsz. Azért, mert a tested még mindig túlélő üzemmódban van és elkezd raktározni, egyre többet, mert nem biztos benne, hogy ez a "bőség zavara" sokáig fog tartani.

Ez olyan, mint kihajózni a tengerre egy durván hullámos partszakaszról. Ha mindent beleadsz és gecikeményen evezel, akkor át fogsz jutni a vad hullámokon. Ha feladod, odabasz a sziklának és véged.

Aki itt kibírja és nem fogja vissza magát, tolja a kaját és nyomja az edzést, annak a szervezete kapcsolni fog és megfordítja a folyamatot, elkezd szabadulni a zsírtól, mert annak a cipelése jelenti majd a fölösleges kalóriát. Aki abbahagyja az evezést, az kapott magára extra 5-10 kilót és kezdheti előlről az egészet!" 

Bocs a csúnya szavakért, idéztem! :)