A 12 éves szűz, aki életet adott gyermekének

avagy két életet mentettünk meg!

Másfél hete szerdán délben indult az ügy, de már annyi minden történt azóta, hogy néha úgy érzem ezer éve foglalkozom vele. A történet röviden: szerdán az iskolából jelzés érkezett, mely szerint a 12 éves kislány vélhetően terhes (súlygyarapodás, a hasa is mintha nőne...). Jelzés után azonnal felvettem a kapcsolatot a családdal, hiszen korábban soha nem voltak még a szolgálatunk látókörébe. Megbeszéltem a szülővel, hogy másnap 1 órára gyermeknőgyógyászhoz vigye a gyereket. Anya el is vitte de (mint utólag kiderült) az orvos vizsgálat nélkül leírta, hogy a kislány SZŰZ!!! Kért ugyan egy UH-t, de mivel szűz gyereknél ez nem sürgős, május sokadikára kaptak!!! Na azt hiszem itt jön a szakmai elhivatottság vagy megérzés vagy tapasztalat (nem tudom), de a lényeg, hogy a gyámhivatali ügyintézővel megbeszélve nem hagytuk a dolgot, és sürgősséggel másnapra "kijártam" egy ultrahang időpontot. 

Milyen jól tettem/tettük!!! Talán ennek is köszönhető, hogy most ez a 12 éves "anya" és gyermeke életben van!

Másnap, azaz pénteken kiderült az általam kért sürgősségi UH-nak köszönhetően, hogy az előző nap még nőgyógyász által "szűznek" diagnosztizált kislány 35 hetes terhes!!! (Szívesen doktor úr! Szégyellje magát!!!)

Innen aztán gyorsan beindultak a dolgok, főleg mikor az is kiderült, hogy a kislány a középsúlyos értelmi fogyatékos közeli hozzátartozójától terhes!!!

Azonnali hatósági intézkedés következett, talán az utolsó pillanatban. A nevelőszülőhöz kerülését követően a kislány néhány órán belül már a szülőszobán volt. A baba akkor még nem született meg, de az elvégzett vizsgálatok alapján mégiscsak műteni kellett anyukát, így nemrégen megszületett a baba. Anyuka, azaz a 12 éves kislány még két napig transzfúziós kezelést kapott a szülést követően, hiszen a műtétre is azért került sor, mert a vérképe olyan rossz volt, hogy amennyiben a terhessége néhány nappal a szülés előtt nem derül ki, akkor elképzelhető, hogy a baba és a 12 éves anya is meghal.

Ezért az alcím, mely szerint két életet mentettünk meg, MI GYERMEKVÉDELMI SZAKEMBEREK! 

Az előzmények a korábbi bejegyzésekben részletesen olvasható:

Szétb.sz az ideg

Az igazság előbb vagy utóbb kiderül...