Mai projekt...

"kiskapu keresés"

Ilyenek vagyunk, keressük a kiskaput. Persze erre nem mindig lenne szükség, de pl. a coviddal összefüggő nem éppen ésszerű szabályozás arra sarkalja az embereket, köztük engem is, hogy keressük a rést a pajzson.

Most őszintén és komolyan kérdezem, pl. miért van szükség az éjszakai horgászathoz a védettségi igazolványra??? De ezt most komolyan kérdezem, mert nem értem! Sajnos sok ilyen van ami nem logikus számomra. Pl. a kávéház teraszán ülhetek együtt védettségi igazolvány nélküli emberekkel maszk nélkül, de az üres utcán is köteles vagyok maszkot hordani. MIÉRT???

Pont így nem értem azt se, ha valaki átesett a betegségen, akkor ugye megkapja a védettségi igazolványát, de a jogszabály szerint ő már nem kérhet antitest vizsgálat után másik kártyát, ha lejár az előző. De miért? Ha már úgyis saját zsebből kell kifizetni a vérvizsgálatot, majd azt követően ki kell fizetni a kormányablakba a kártyaigénylésnél a kiállítás díját, akkor miért nem? Ha van antitest, akkor minek oltatná magát???

Nem értem.

De én azért elolvastam a jogszabályt, ami ezt elvileg szabályozza. 

"Ha az érintettről az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt, azonban az érintett az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által laboratóriumban elvégzett, pozitív eredményű vizsgálattal igazolja, hogy szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van, úgy az (1) bekezdés f) pontja szerinti érvényességi dátum az ellenanyag jelenlétét kimutató vizsgálat dátumát követő negyedik hónap azonos napja, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napja."

Tehát a szabályozás számomra egyértelmű, ha nincs az EESZT-ben pozitív vizsgálati eredmény... Vagyis ha van, azaz igazoltan átesett már a fertőzésen, akkor nem jogosult a fizetős teszt után védettségi igazolványra. Még akkor sem, ha kimutatható, hogy van antitest, tehát védett.

Csak nem hagyott nyugodni a dolog, ezért ismerősök által megkérdeztünk több kormányablakot is. Két helyen azt mondták, hogy nem tudják, nem tudnak a kérdésemre válaszolni, hogy ebben az esetben igényelhet-e kártyát az illető, egy harmadik helyen pedig azt mondták, hogy nem tudnak róla, hogy nem igényelhetné. Ezt én úgy értettem, hogy nem tudnak róla, tehát igényelheti.

Ezek alapján megbeszéltem a fiammal, hiszen róla van szó, hogy kockáztat-e 11.000. Ft-ot a tesztre, illetve még utána 3000 Ft-ot a kártya igénylésre (már amennyiben elég antitest van a vérében)? Hiszen Ő úgy gondolja, hogy nem szeretné beoltatni magát. Én ezt megértem és tudomásul veszem. Túlesett a betegségen, mi be vagyunk oltva, a barátnője is, ezért úgy véli, hogy az oltás nélkül is maximum magát veszélyezteti (illetve a munkatársait, de oda meg be kell járnia akkor is ha oltott, meg akkor is ha nem). A fizetős teszt jobban elfogadható számára, mint a védőoltás, aminek a hosszú vagy hosszabb távú mellékhatásai nem ismertek. Ráadásul ugye minek oltatna, ha még igazolhatóan védett???

Mindez most azért fontos, mert átesett a betegségen, de a védettségi kártya eddig semmire se volt jó, most meg már kellene, de lejár neki nem egészen két hét múlva. A barátnője most kapta meg a kártyát, tehát elvileg lenne még két hetük, hogy ide-oda menjenek, de utána max. itthon nézhetnének együtt sorozatokat, sok helyre együtt nem mehetnének. Arról nem beszélve, hogy már hónapok óta le van foglalva Keszthelyen egy szállás a nyárra.

Mivel eldöntöttük, hogy megkockáztatjuk a 11+3 ezer forintot, így nem volt más hátra, mint időpontot foglalni. 

Persze ez se olyan egyszerű, mint gondolná az ember. Ezen a településen legalább 8-10 magánlabor van, ahol el lehetne végeztetni a tesztet, csakhogy ezt is szabályozza a jogszabály, hogy mely labor eredményét fogadja el. OK, bizonyos szempontból el tudom ezt fogadni. Így már csak 3 laborra szűkült a kör. Csakhogy az egyik labor, mint kiderült jogosult a vizsgálat elvégzésére és labort is üzemeltet, de csak Bp-en és környékén végzik el ezt a vizsgálatot. Kb. fél órámba telt, mire ez kiderült, mert a telefont nem veszik fel, a sokadik hívás után is csak az automata mondogatta, hogy a vonalak túlterheltek és foglaljak online, de a honlapon meg hiába próbáltam időpontot foglalni, mert a mi településünkön mégse lehet. Szóval nincs összhangban a jogszabályban meghatározott labor és a tényleg vizsgálat.

A másik labornál is igyekeztem online foglalni időpontot, de több hét múlva lett volna csak időpont. Gondoltam felhívom őket és telefonon megérdeklődöm, hogy valóban csak egy hónap múlva lenne leghamarabb időpont? A "hölgy" aki felvette a telefont, kicsit se volt kedves, úgy fogalmaznék, hogy elég rendesen "leb@szott" és kiosztott, hogy igen, csak akkorra van időpont, de csak azért, mert lefoglalják a normál vérvételi időpontokat is covid vizsgálatra... És csak kiabált és emelt hangon osztotta nekem az észt. Egy idő után azért csak megszólaltam, hogy már elnézést, de én csak érdeklődöm, nem foglaltam időpontot, és ezek után már nem is akarok! Én megértem őt is, de ha az online foglalás nem egyértelmű, akkor ne ők legyenek már felháborodva... Javítsák ki, oldják meg!

A harmadik helyen nagyon kedvesek és készségesek voltak, bár ott nem lehetett online foglalni. Nem volt akadálya, hogy a fiam nevében foglaljak, a szükséges adatok megadása után már jövő héten, vagyis pár munkanapon belül mehetett volna, de mivel csak délelőtt van vérvétel és a fiam jövő héten délelőtt dolgozik, így azt követő hétre adtak időpontot. 

Kíváncsi leszek!

Egyrészt az eredményre, vagyis arra, hogy védett-e még? De arra tényleg nagyon-nagyon! Azért is, mert olvastam egy tanulmányt, amiben arról írnak, hogy "A szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a koronavírusos betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is." 

Másrészt arra is kíváncsi leszek, ha védett, akkor a véreredmény alapján (a jogszabályban foglaltak ellenére) kap-e újabb védettségi igazolványt. 

A következő coviddal összefüggő elég átfogó kérdésem a lagzikkal kapcsolatban lesz. Ma G. G. bejelentette ugyanis, hogy az oltottak számától függetlenül május 28-tól meg lehet tartani a lagzikat. De először megvárom a részletes szabályozást, talán a jövő héten megjelenik.

Érintettek vagyunk ugyanis, mert az unokahúgom, aki egyébként Angliában él és a férje angol állampolgár, már kétszer elhalasztották a lagzijukat, ami Budapesten lenne a Hiltonba augusztusba. Csakhogy! Nem magyar állampolgár, aki nincs beoltva (mert ők nincsenek), ők hogy jöhetnek Magyarországra? Már gondolom a repülőre való felszállás is problémás, aztán ha azt meg is oldanák, gondolom karanténba kell(ene) menniük, de nem mehetnek szállodába ugye, mert nincsenek oltva... Aztán a családból alig van valaki, aki be lenne oltva, nincs pl. a menyasszony apja, anyja, testvére, stb. Ők hogy vehetnek részt a lagzin? Mert egy sátras lagziba ez talán megoldható, de a Hiltonba gondolom nem engedhetnek be senkit védettségi igazolvány nélkül... Szóval sok ismeretlen tényezős a dolog. 

De ez majd egy másik poszt lesz.

Ajánló
Kommentek
  1. Én