Összehasonlítás

 

Ma megkaptam az új munkahelyen az első fizetésemet. Hihetetlen!!! Mármint nem az a hihetetlen, hogy időben megkaptam, hanem az, hogy itt a nettó - vagyis amit a számlámra utalnak - az több, mint az előző munkahelyen a bruttóm volt. És ebbe még bele sem számoltam az Erzsébet- és SZÉP kártyát. Persze ez nem meglepetés, de valahogy igazából csak most tudatosult bennem, amikor megláttam az utalt összeget. No azért nem azt mondom, hogy nem fogom tudni elkölteni... 

Abban azonban biztos vagyok, hogy nem dolgoztam meg érte. A múlt hónapban biztos nem. Sokszor eszembe jut az előző munkahelyem, főleg mivel elég sok régi ügyfél jelenik meg itt. Sokszor eszembe jut, hogy vajon ott kevesebbet kellett dolgozni a - sokkal, sokkal kevesebb - fizetésért?

Aztán rájövök, hogy nem összehasonlítható a dolog. Az más fajta munka volt. Ott belefért, hogy megnézze az ember az email-t, esetleg az internetet megnyissa (Facebook, blogok, gmail, ebay, jófogás, stb.) de itt erre sem idő, sem lehetőség. Ilyenkor eszembe jut, hogy a volt kolléganő munkaidőbe keresett talán fejőgépet a neten? Nem tudom pontosan és lehet nem is így volt, de a sofőr mindenesetre azt állította. Persze ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy a kolléganő volt csak ilyen. Én is olyan voltam. Előfordult, hogy munkaidőbe mentem fodrászhoz, mert belefért. És azt hiszem, még így is azok közé tartoztunk, akik a legkevesebbet "lógtunk". Hiszen sok kolléga, aki helyi lakos volt, bizony sok mindent meg tudott oldani munkaidőbe.

Persze más szempontból sem összehasonlítható a két dolog. Azt hiszem, ott sokkal nagyobb volt a stressz és bizonyos szempontból a felelősség is, ugyanakkor mégis sokkal lazább volt.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy itt nincs stressz. Mert van! De ez főleg abból fakad, hogy még sok mindent nem tudok. A felelősség is megvan, de ez más fajta felelősség. Itt főleg az ellátások megállapításával, megszüntetésével, szankcionálással kapcsolatosan van felelősség. De mégsem családokról, gyermekekről, sorsokról, életekről van szó.

Szóval a kettő nem összehasonlítható.

És a fizetés sem. De így látva mindkettőt azt mondom, hogy bizony ott sem érnek kevesebbet az emberek, ott is megérdemelnék ugyanezt a fizetést. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én